Aktuelt

Lagmannsretten frifinner Andrey Yakunin – mener Regjeringen har gått utover sine fullmakter

353254a4 d040 43bb 9ea2 196f020885ee w 1024 h 680

Publisert: 02.02.2023

Hålogoaland lagmannsrett har opprettholdt frifinnelsen av Andrey Yakunin. – Lagmannsretten fastslår at sanksjonsforskriften ikke er ment å ramme turisters bruk av hobbydroner på norsk jord, sier Yakunins forsvarer advokat John Christian Elden i Elden Advokatfirma.

- Yakunin er nå frifunnet i to rettsinstanser etter at han satt nesten 2 måneder i varetekt for å ha brukt hobbydronen på ferieturen sin rundt Svalbard i fjor sommer. Forhåpentligvis tar påtalemyndigheten nå til fornuften og aksepterer dommen, sier advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, som forsvarte Yakunin sammen med advokat John Christian Elden.

I sin dom finner lagmannsretten at sanksjonsforskriften ikke innebærer et forbud mot bruk av hobbydroner til fritidsformål, og at Regjeringen i dette tilfellet har gått ut over de fullmakter de har fått fra Stortinget.

- I en rekke saker, ikke bare Andrey Yakunin sin sak, er uskyldige turister satt i fengsel fordi Regjeringen ikke har forstått mandatet sitt fra Stortinget. Det er oppsiktsvekkende at ikke påtalemyndigheten selv har innsett dette for lenge siden, fortsetter advokat John Christian Elden.

Andrey Yakunin er svært fornøyd med lagmannsrettens avgjørelse.

- Jeg er svært glad for at rettssikkerheten og fornuften seiret også i lagmannsretten. Fra første dag har jeg hevdet at det ikke er straffbart for en britisk mann å fly en hobbydrone på Svalbard. Jeg håper at lagmannsrettens forkastelse av påtalemyndighetens anke vil sette et endelig punktum for denne historien, sier Andrey Yakunin.

Etter tre og en halv måned med rettsprosesser, 6 uker i varetektsfengsel og flere frifinnelser i ulike rettsinstanser er mitt syn bekreftet; det er ikke straffbart for noen å fly en hobbydrone i Norge, avslutter Andrey Yakunin.

Yakunin vil avvente påtalemyndighetens vurdering av en eventuell anke før han vurdere hvilket eventuelt etterspill denne saken bør få for norske myndigheter.Priv.til red.:

For English version of these statements please contact media@elden.no

Relaterte artikler

Se alle artikler