Aktuelt

Anker fengsling av britisk statsborger for droneflyging på Svalbard

A5921b34 e0d2 4d04 a129 0445d5d50040 w 1024 h 680

Publisert: 19.10.2022

Den britiske statsborgeren Andrey Yakunin, som er pågrepet etter påstått ulovlig droneflyving på Svalbard, anker fengslingen til lagmannsretten. Yakunin har engasjert advokatene John Christian Elden og Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, som bistår sammen med hans oppnevnte forsvarer, advokat Jens Bernhard Herstad.

Norge har innført sanksjoner som hindrer russiske statsborgere å fly luftfartøy på norsk territorium. Yakunin er britisk statsborger og sanksjonsregimet kan ikke misbrukes slik at en brite behandles på annen måte enn norske borgere. Videre følger det av Svalbardtraktaten at det på øygruppen er et absolutt forbud mot forskjellsbehandling alene på bakgrunn av nasjonalitet. Dette gjelder uavhengig av om Yakunin anses som britisk eller russisk. Yakunin har hele veien vært åpen om at han i forbindelse med en ferietur på Svalbard har fløyet droner under fritidsaktiviteter.

- Konsekvensen av forskjellsbehandlingsforbudet er at sanksjonsregimet ikke gjelder på Svalbard, uavhengig av hvilke sanksjoner Stortinget har vedtatt. Norge kan ikke nekte russere å fly droner på øygruppen, med mindre man samtidig forbyr dette også for nordmenn. Statsministeren tar derfor feil når han uttaler at det er forbudt for russere å fly drone på Svalbard per dags dato, sier advokat John Christian Elden.

- Vår klient har ikke brutt sanksjonsreglene og fengslingen av ham er dermed heller ikke lovlig. Fengslingen ankes i kveld og vi regner med at lagmannsretten vil behandle saken før helgen, avslutter advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.

Relaterte artikler

Se alle artikler