Høyesterett frifinner Fosen-aksjonister – politiets frihetsberøvelse var ulovlig

Publisert: 27.06.2025
Høyesterett har i dag avsagt en enstemmig dom i saken mot de 13 Fosen-aksjonistene, og konkluderer med at reaksjonen mot dem var et uforholdsmessig inngrep i demonstrasjonsfriheten. Aksjonistene ble dermed endelig frifunnet. – En lettelsen dag for vår klienter, og for demokratiet vårt, sier advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.
Aksjonistene, de fleste med tilknytning til Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbunds Ungdomsutvalg, deltok i en fredelig demonstrasjon i Olje- og energidepartementets lokaler i februar 2023. Markeringen ble gjennomført 500 dager etter Høyesteretts Fosen-dom fra 2021, der det ble slått fast at vindkraftutbygging på Fosenhalvøya krenket reindriftssamenes rettigheter etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27.
Demonstrantene satte seg i departementets resepsjon for å rette søkelyset mot statens manglende oppfølging av dommen. Politiet ble tilkalt natt til 27. februar, og aksjonistene ble gitt pålegg om å forlate bygningen. Da dette ikke ble etterkommet, ble de anholdt og innbrakt til sentralarresten.
– Høyesterett slår fast at politiets pålegg var lovlig, og at aksjonistene brøt plikten til å etterkomme dette. Men retten mener at den påfølgende frihetsberøvelsen – transporten til og oppholdet i arresten – ikke hadde hjemmel i loven og representerte et alvorlig inngrep i demonstrasjonsfriheten, forklarer advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.
– Dommen tydeliggjør grensene for bruk av straff og frihetsberøvelse i møte med fredelige aksjoner. Høyesterett legger betydelig vekt på at aksjonen var en fredelig politisk ytring om menneskerettsbrudd mot en utsatt minoritet. Aksjonen ligger i kjernen av det forsamlings- og organisasjonsfriheten skal verne om. Det påpekes at de siktede opptrådte rolig, og at aksjonen ikke var voldelig eller truende, forteller advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.
– Vi er stolt over å ha vunnet fram i Høyesterett, og at Høyestrett annerkjenner at sivil ulydighet er en helt nødvendig sikkerhetsventil i det norske demokratiet. Akkurat nå aksjonerer politiet mot samiske demonstranter i Repparfjord, og kampen for urfolksrett fortsetter, sier Ella Marie Hætta Isaksen på vegne av alle aksjonistene.