Elden i media

Høyesterett behandler straffesaken mot Fosen-aksjonistene

4be69492 d5f3 40bf a8d0 36901d80be53 w 1024 h 680

Publisert: 18.06.2025

Fosen-aksjonistene ble frifunnet i både tingretten og lagmannsretten for å ha nektet å etterkomme politiets ordre under en demonstrasjon. Nå skal Høyesterett 19. juni behandle saken. – Når myndighetene ikke følger domstolens avgjørelser berører det selve kjernen i rettsstaten, sier advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

I oktober 2021 slo Høyesterett fast at konsesjonen til vindkraftutbyggingen på Fosen var ugyldig fordi utbyggingen krenket reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Til tross for dommen lot myndighetene vindkraftverkene stå i drift, og utredningsarbeidet kom aldri i gang. Over 500 dager gikk uten at staten fulgte opp eller erkjente menneskerettighetsbruddet. Dette bruddet på en rettskraftig dom skapte stor frustrasjon og en tillitskrise i det samiske miljøet.

Etter utallige forsøk på å bli hørt gjennom kronikker, innlegg, møter og demonstrasjoner gikk en gruppe samiske ungdommer og miljøaktivister til aksjon i Olje- og energidepartementets lokaler i Oslo i februar 2023. Aksjonistene okkuperte fredelig departementets inngangshall i nesten fire døgn. Natt til 27. februar rykket politiet inn og ga demonstrantene pålegg om å forlate stedet. Da aksjonistene nektet å etterkomme påbudet, ble alle de 13 demonstrantene båret ut, innbrakt til politihuset og ilagt forelegg.

Protestaksjonen på Fosen regnes som det siste virkemiddelet aktivistene hadde for å få Regjeringen til å reagere. Aksjonen fikk også raskt effekt. Kort tid etter demonstrasjonene erkjente Regjeringen at Fosen-saken innebar et pågående menneskerettighetsbrudd, og myndighetene begynte arbeidet med å følge opp Høyesteretts dom fra 2021. Samtidig valgte påtalemyndigheten å opprettholde siktelsene mot aksjonistene.

Aksjonistene nektet å godta foreleggene, og straffesaken gikk dermed til domstolene. Oslo tingrett frifant aktivistene i 2023. Våren 2024 opprettholdt Borgarting lagmannsrett frifinnelsene. Påtalemyndigheten valgte å anke lagmannsrettens avgjørelse videre, og Høyesterett skal behandle saken torsdag.

Advokatene i Elden Advokatfirma mener at straffeforfølgningen av de frikjente aksjonistene strider mot grunnleggende rettigheter.

– Det vil være et helt uforholdsmessig inngrep i aksjonistenes ytrings- og forsamlingsfrihet dersom de nå skal straffes for demonstrasjonen. Frifinnelsene i tingretten og lagmannsretten er etter vårt syn helt riktige, sier advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

I sitt sluttinnlegg til Høyesterett argumenterer advokaten for at en eventuell domfellelse vil innebære et brudd på ytrings- og forsamlingsfriheten etter Grunnloven og EMK artikkel 10 og 11. De viser til Høyesteretts praksis som slår fast at det kreves særlig gode grunner for å straffe fredelige demonstranter, og at slike inngrep må tolkes svært snevert. En straffereaksjon i denne saken mangler dessuten et reelt allmennpreventivt grunnlag og kan ha en uønsket “nedkjølende” effekt på lovlig politisk engasjement, påpeker advokat Maria Hessen Jacobsen.

Videre anfører de at politiets maktbruk mot aksjonistene natt til 27. februar 2023 var unødvendig streng. 

– Når politiet velger å kjøre fredelige demonstranter til politihuset i stedet for å bære dem ut av bygget, fremstår det som en overreaksjon og en overdrevet maktbruk, utdyper Hessen Jacobsen. Også dette må etter forsvarets syn føre til at aksjonistene frifinnes.

I tillegg til advokat Hessen Jacobsen har forsvarerteamet i saken bestått av advokat Olaf Halvorsen Rønning, advokat Anne-Marie Gulichsen samt advokatfullmektigene Aleksander Hatlem og Amina Larsen fra Elden Advokatfirma.

Priv. til red.:

En av de tiltalte, Ella Marie Hætta Isaksen, vil holde et innlegg for Høyestrett under behandlingen. Dette vil streames på Høyesteretts nettsider.