Aktuelt

Tre aktivister pågrepet av PST etter aksjon overfor Sylvi Listhaug

Ed4e417d 9c54 4ec0 9e00 7af9454d39ac w 1024 h 680

Publisert: 23.04.2024

Tre aktivister som i mars ytret sine meninger om krigen i Palestina overfor Frp-leder Sylvi Listhaug, ble i dag pågrepet. De har fått forsvarere fra Elden Advokatfirma.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) gikk i dag til pågripelse og ransaking hos aktivistene. De tre er siktet for hensynsløs adferd og for å ha voldt fare for en stortingsrepresentants virke i Oslo sentrum i mars. Ingen av aktivistene erkjenner straffeskyld etter siktelsen, og samtlige ble løslatt etter avhør.

De tre aktivistene har forsvarere fra Elden Advokatfirma, og bistås av advokatene John Christian Elden, Anne-Marie Gulichsen og Astri Rønningen Stautland. Advokatfullmektigene Jonas Berge og Armin Khoshnewiszadeh bisto aktivistene under avhør i dag.

– En koordinert aksjon mot tre fredsaktivister fremstår som en unødvendig overdramatisering fra PST sin side. Samtlige har etter pågripelsen samarbeidet og forklart seg for politiet, noe de også ville ha gjort uten en dramatisk pågripelse, sier advokat John Christian Elden, som forsvarer den ene aktivisten.

Aktivistene mener de kun har benyttet seg av sin ytringsfrihet til å gi uttrykk for sine meninger overfor en fremtredende stortingspolitiker, og at de hverken har hindret henne, truet henne eller på annen måte vært hensynsløse. PSTs tilnærming til saken fremstår som lite forenlig med ytringsfrihet og grunnleggende demokratiske menneskerettigheter.

– Hva som skjer videre i denne saken, er opp til påtalemyndigheten å vurdere, men dersom det tas ut en tiltale i denne saken, mener vi at våre klienters handlinger beskyttes av ytringsfriheten og ikke oppfyller vilkårene i straffeloven for å ha hindret en folkevalgt i å utføre sitt virke, sier advokat John Christian Elden.