Aktuelt

Manglende oppfølging av barns allergi er uaktsomt drap

1bdd3570 39c8 41b4 aa4a 38832407c373 w 1024 h 680

Publisert: 09.11.2023

Kongsvinger kommune er ilagt en foretaksstraff på halvannen million kroner for uaktsomt drap på en 11 år gammel gutt etter at han døde som følge av en allergisk reaksjon fordi skolens ansatte ikke tok hendelsen på alvor. - Gutten døde som en direkte årsak av systemsvikt og menneskelig svikt i Kongsvinger kommune, og det straffes de nå for, sier bistandsadvokat Inger Zadig i Elden Advokatfirma.

Advokat Inger Zadig i Elden Advokatfirma er bistandsadvokat for den avdøde guttens far.

11-åringens alvorlige melkeallergi var godt kjent for skolen. Foreldrene var jevnlig i kontakt med ulike ansatte på skolen for å informere om allergien og forsikre seg om at alle forholdsregler ble tatt. Skolen hadde alltid to EpiPenner tilgjengelig, så alvorlig var allergien.

Det var under bollebaking på skolen gutten ved et uhell fikk i seg en bollebit inneholdende melk. På tross av skolens kunnskap om hans alvorlige melkeallergi sendte de ham hjem alene. Han døde langs skoleveien av en allergisk reaksjon.

- Hadde han vært holdt under tilstrekkelig oppsyn, fått EpiPen da reaksjonene kom, og AMK hadde blitt tilkalt, er det ingenting som tilsier at 11-åringen ikke hadde vært i live i dag, sier advokat Inger Zadig.

11-åringens far håper det at Kongsvinger kommune nå er ilagt en foretaksstraff for uaktsomt drap sender et klart og tydelig signal til alle skoler og barnehager over hele landet om å være seg sitt ansvar bevisst og ta barnas helse på alvor.

- Lemfeldig omgang med alvorlige og viktige opplysninger om et barns helse fikk fatale følger i denne saken, og vi vil følge nøye med på Kongsvinger kommunes oppføling av dette. Barn skal ikke dø på skolen, avslutter advokat Inger Zadig.

Kongsvinger kommune inngikk tidligere i år et utenrettslig forlik med de etterlatte i det sivile erstatningsspørsmålet.

null
Advokat Inger Zadig i Elden Advokatfirma